Quantcast
Channel: ARMAĞAN ARICILIK
Viewing all 27 articles
Browse latest View live

Article 24

$
0
0
Bir süre önce bu kovana arı aktarmıştım ,aslında kovanı daha önceleri arı birleştirmek için kullanmıştım çokta iyi sonuç almıştım, bu sefer ballık koymam gereken bir kovanı buna aktardım arı geliştikçe petek verdim arı okadar hızlı çoğalıyor ki daha şimdiden 16 çıta oldu bu hızla giderse birde kat mı yapsam acaba.






Article 23

$
0
0
Geçen sefer denediğim ana arı üretme işinde gayet iyi sonuçlar aldım ilk denemem olsada bana göre çok başarılıydı, bu sefer ani fikir değişikliğiyle geçenlerde büyük kovana aktardığım arıyı bu iş için hazırladım , ana arı ve yavrulu çıtaları aldım,bu sefer daha güçlü 15 çıta arıyla bu işi deneyeceğim.Geçen sefer 22 ana memesinden 14 ana üretebilmiştim bu sefer bir şansım daha var arı kuşları artık buradan şimdilik göç ettiler eylül ayına kadar gelmezler ,çünkü geçen sefer birçok ana arı çiftleşme uçuşundan geri gelmedi. Bu sefer 39 transfer yaptım bakalım kaçtanesi tutacak






Herşey iyi de elimde fazla çiftleştirme kutusu yoktu öğleden sonrada onların yapımına başladım ilk etap 20 adet başladım ama nezamana biter bilemem boyası ,çıtası,saçı artık vakit buldukça yaparız herhalde marangozlar işi sallamayı severler, şaka biryana memeler kapanmadan kutuları bitirmem lazım.









Bu sefer yatığım kutuların havalandırmalarını alttan yayaptım,hangi kovan türü olursa olsun üstten veya yanlardan havalandırma yapılırsa arı zamamanla orayı propolisle kapatıyor,ama alttan yapılan havalandırmayı kapattını görmedim, yeni yaptığım kovanların hepsinin alttan mutlaka havalandırmasını yapıyorum.


























MEŞE BALI

$
0
0
Bal hasatını sonunda bitirdik bu yıl trakyada pek verimli bir sezon geçirdik diyemeyiz,çünkü çok kurak bir yaz geçirdik,aylarca tek bir damla yağmur bile düşmedi ama yinede trakyanın diğer bölgelerine göre bizim buralar çok iyi verim verdi.En kurak mevsimde dahi genelde ağustos ayında başlayıp havanın durumuna göre ekim ayının sonlarına kadar ormanlık alanlarda genelde meşe ormanlarının yoğun olduğu bölgelerde halk dilinde basra,balsara vs. denen nektar kaynağı arılar için bulunmaz niğmet, bazı zamanlar balsara okadar yoğunki arı bir katı nerdeyse 15 günde doldurduğu oluyor buda sezon sonunda en çok istenilen şey.Bu yılda trakyada bazı bölgelerde meşe balı çok berekli.



Genelde meşe palamutlarında daha yoğun sabahın çok erken saatlerinde güneş tam anlamıyla yükselene kadar arı bu nektar kaynağından faydalanıyor,çünkü güneş bu nektarı kurutuyor,taki sonraki sabaha kadar.


Meşe balı çiçek balına göre çok daha sert ve kıvamı çok koyu rengide neredeyse simsiyah ,çiçek balına göre çokdaha geç donuyor.





Bal hasatından sonra hiç vakit kaybetmeden hemen kek beslemesine başladım.




Arıların durumu şimdilik çok güzel geneli 10 çıta veya üstü bu kadroyu düşürmeden kışa girebilirsek ,çünkü geçen yıl bu zamanda bazı kovanlar neredeyse 5 çıtaya düşmüştü geçen yılla kıyaslarsak bu yıl durum çok iyi.















Bu sezon kovanların hepsine havalandırma deliği açtım,istenildiği zaman kapatılabiliniyor ben çok faydasını gördüm herkesede tavsiye ederim.









KEKLEDİK

$
0
0
Bal hasatından sonra bugün üçüncü kek beslemesini yaptık,kekleri 300-400 gr paketler halinde kovanlara veriyorum.Kek beslemesinin yanı sıra varoa mücadelesi için de ikinci ilaçlama yapıldı,bu gün itibaren arıların durumu geçen yıllara göre çok iyi,geçen hafta yağan yağmurlar etkisini hemen gösterdi arılar mükemmel şekilde polen taşıyor yavru durumlarıda şimdilik çok iyi.





Kovanların bakımı yapılırken gelen arılar sanki ilkbaharki gibi polen taşıyorlardı.








Bugün ana arı çiftleştirme kutularınıda kontrol etme fırsatı buldum birkaçtanesinin mevcudu
epey azalmış,artık tek tarafa alıp sıkıştırmak gerekiyor,




Kutuların bal durumu oldukça iyi











Kutuları birinde iki adet ana arı memesi vardı böyle birşeyle ilk kez karşılaşıyorum ilk önce ana arının olmadığını zannettim fakat arayınca ana arının orada olduğunu gördüm,bu yıl kışlamak için bıraktığım ana arı kutularında butip birçok sorunla karşılaştım.
İlk olarak bazı ana arılar bir miktar arıyla kutuları terk ettiler, terk etmemesi için ana arının kanatlarının üçte birini kestim fakat bu seferde bazıları ana arıları öldürdüler,demekki bir yerlerde daha çok eksiklerimiz var
kendimce yaptığım bazı denemelerde çok daha iyi sonuçlar elde ettim
İki kutunun arısını denemek için normal kovana aldım biraz bakımla arıları kovanı terk etmediğini gördüm,
temmuz ayının ortalarında normal kovana aktardığım kutuların arıları şu anda 4 çıtaya ulaştılar.
Demekki ana arı üretmede öğrenmemiz gereken daha çok şeyler var!





























RAMAZAN BAYRAMI

$
0
0
MUBAREK RAMAZAN BAYRAMI TÜM ULUSUMUZA KUTLU OLSUN,ALLAH TÜM İNSANLARA NİCE HUZURLU,BEREKETLİ BAYRAMLAR NASİP ETSİN.

SEPET KOVAN

$
0
0
Arıcılığa ilk başladığım yıllarda 35 adet sepet kovanım vardı,bu yörede bu tip kovanlar hala çok kullanılan kovan çeşidir,balı çok aranılan bir baldır,bugün sepet kovanların en sonuncusunu bozdum daha önceki yıllar sepeti normal kovanın üzerine koyup ana arıyı alt kata indiriyordum arayada ana ızgarası koyunca sepet kat vazifesi görüyordu tabiki bozmasıda kolaylaşıyordu çünkü üstte yavru olmuyordu.
Bu kovanda yavru faaliyeti yok denecek kadar azdı, tabiki çokta uğraştırmadı.



Sepet ters çevrilip kovanın ağzına yaklaştırılır ,bir müddet bekledikten sonra arılar kendiliğinden üstte toplanıyorlar çok az bir duman verilince arılar kendiliğinden kovana giriyorlar bir müddet sonra sepette hemen hemen hiç arı kalmıyor,burada dikkat edilecek duman kullanırken çok az kullanılmalı çok kullanılırsa bal dumana kokar.







Sepette arı kalmayınca iş çok kolaylaşıyor özel bir bıçak yardımıyla petekler kovandan kesilir






Biraz dikkatli olunursa petekler hiç zarar görmeden çıkartılır
























Sonunda böyle bir kova bal alınır



















Kalan çok az bir yavrulu petek bir çıtaya bağlanıp yeni kovana verilir ve hemen besi yapılır.




















Bu işi yaparken kullandığımız alet sırf bunun için yapılmış özel bir bıçak işin ehli olunursa çıkarılan peteklere hiçbir zarar vermiyor,benim kullandığım bıçak çok eski belkide 100 yıllık veya daha eski olabilir yıllar önce arılarını aldığımız biri vermişti onada babasından kalmış.



































Article 18

$
0
0
Bugün itibarıyla arılarımın kışlık bakımlarını bitirdim sayılır ağustos ayından beri yoğun kek beslemesi yaptı m,nereyse kovan başına 3 kg kek verdim son bir haftadır gece hava sıcaklıkları epeyce düştüğü için kek vermiyorum gündüzleri azda olsa bal gelişi var son bir haftadır sıvı besleme yapıyorum,arılarda yavru faaliyeti azalıyor çıkan yavrunun yerine bal stok yapılıyor,havalar şimdiye kadar geçen yıllara göre çok iyi gitti ama bundan sonra bozacağa benziyor, çünkü geceleri kırağı düşüyor buda gelecek kışın habercisi bizde ona göre arıları kışa hazırladık,birkaçtanesini sıkıştırdık fakat daha bir çoğu 10 çıtada onlara şimdilik birşey yapamıyorum ilerleyen günlerde gerekirse birer ikişer çıta alarak onlarıda dahada sıkıştıracağım.Bu yıl geçen yıllara göre sarıca arı yok onun için kovan musluk larını iyice açtım kovanların altlarındaki havalandırmaları zaten kışın bile kapatmıyorum böylece kışın oluşacak nemden de korunmuş oluyor.





Varroa için geçenlerde Forbeevar jel yapmıştım ama istediğim sonucu alamadım hala bazı kovanlarda varroa vardı bu sefer başka bir ilaç denedim bir arkadaşın tavsiyesiyle Bulgaristandan Varostop denen ilacı getirttim,
gerçi bu ilaç Türkiyedede var ama ! türk mallarını kullandık bir sonuç alamadık birde bunu kullanacağım bu sefer.




İlaç çok ince kayın agacı çıtalarına emdirilmiş flumetrin etken maddeli bir ilaç kullanımı çok kolay bir çalı yardımıyla çerçeve aralarına asılıyor ve 35 gün bırakılıyor.












Ana arı kutularıda kışlık yavruyu basmışlar bal durumlarıda iyi inşallah sorunsuz kışı çıkarırlar.





























RUŞET KOVAN

$
0
0
Havalar birkaç gündür epey soğudu neredeyse kar yağacak bu günlerde arılarla pek birişimiz kalmadı sayılır hemen hemen kış bakımlarını yaptık sayılır, şimdi boş zamanlarda gelecek sezonun hazırlıklarına başladık,aslında ilk önce gelecek yaz için ihtiyacım olan 50 adet kovan yapımı vardı ama hazırladığımız kerestelerin bir müddet kuruması gerekiyor bu yüzden kovan yapımını birkaç ay sonraya bıraktık.
Geçen sezon ilk kez ana arı ürettim çokta güzel sonuç elde ettim üç seferde 60 adet ana arı ürettim bu benim için çok büyük başarı çünkü ilk defa yaptığım bir uygulamaydı,ama yaz sonuna doğru bazı kutularda terkler oldu en büyük sıkıntım da o oldu,4 lü ruşetlere aktardığım kutularda hiçbir sorun yok.Bende gelecek sezon ana arı üretimi için 3lü 5li ve 6lı ruşet kovan yapmaya başladım sanırım bu tip kovanlarla daha başarılı olacağım. Bu kovanın resmini yabancı bir internet sitesinde görmüştüm bana çok kullanışlı geldi farklı amaçlarlada kullanılabilir.





Üçer çıtalı üstten besleme yapılabiliyor arı yanlardan ve önden çalışabilir,ihtiyaç olduğunda aradaki bölmeler alınıp arılar birleştirilebilir
.


























































TAŞINDIK

$
0
0
Aslında arıları taşıyalı neredeyse 10 gün oldu ,fakat işlerin yoğunluğu ve havaların soğuk olması nedeniyle kontrol etme fırsatı bulamamıştım bugün, buraya getirdiklerimizi kontrol ettim bir gün öncede diğerlerinin kontrollerini tamamlamıştım,bal durumları gayet iyi fakat buraya taşıdığımız arılarda bir haftada epey mevcut azalması oldu geri dönmüştür diyeceğim ama mesafe çok uzak 10 çıta da getirdiğimiz arılar neredeyse 6-7 çıtaya düştü,neyse bugün tekrar sıkıştırmalarını ve kontrollerini yapıp kışlamaya bıraktık.


Örtü olarak üç yıldır naylon kullanıyorum,hatta bu konuda bayağıda yadırganıyorum arının üzerine direk naylon kullanılırmı diye ben kullanıyorum, naylon un üzerine strafor onun üzerinede çuval örtüyorum alt havalandırmalarını zaten yaz kış hiç kapatmıyorum ne ter oluyor nede başka bir şey
İki yıldır çift bölme tahtası kullanıyorum arıyı tek taraflı değilde iki taraftan bölme tahtası kullanarak sıkıştırıyorum böylelikle tüm çıtalar uçuş deliği karşısında oluyor havalandırmada iyi olunca kışın kovana su girmediği sürece nemde olmaz küfte olmaz,bu benim birkaç yıldır uyguladığım bir sistem şimdiye kadar bir sorunla karşılaşmadım tabiki yadırgayanda olacaktır.

















Bu kovanlar arıcılığa başladığımda yaptığım ilk kovanlar şimdi ihtiyaç olduğu zaman üzerlerine yeni eklemeler yapıyorum mesela havalandırma önceleri hiçbirinde yoktu şimdi bunları yaptım,kullanılan eski bir kovana fazla birşey yapmak zor ancak basit bir şekilde havalandırma açılabilir aslında bu havalandırma bile az ama yeni yapılmadığı için fazladan eklenti yapmadım,9 cmm çapında iki delik açıp üzerine teli zımbaladım alttada delikleri kapayacak büyüklükteki tahtayı ortadan tek bir vidayla vidalayınca tahtaolduğu yerde dönüyor ve istenildiği zaman açılıp kapatılabiliyor.












Article 15

$
0
0
Bugün hava oldukça sıcaktı hem arıların bakımını yapıp hemde daha önce koyduğum varostop şeritleri kovana koyalı 35 günü geçmişti onları kovanlardan aldım bu sefer kullandığım varostoptan memnunum daha önce kullandığım jelin hiçbir faydası olmadı aksine sanki daha çok varroa çoğaldı, arının üzerindeki varroa lar şimdi hiç değilse gözükmüyorlar,artık birde havalar soğursa son defa oksalik asit yaparız olur.





Bu yıl havalar okadar sıcak gidiyor ki kovanların yarıdan fazlasında yavru faaliyeti hala devam ediyor bu mevsimde daha polen geliyor, geçen yıl daha eylül sonunda kovanlarda yavru faaliyeti bitmişti bu yıl kasım ayının sonu geldi kovanlarda azda olsa yavru devam ediyor,bazılarına göre bu istenen bir durum ama bu mevsimde hava şartları bu yörede çok değişken gündüz güllük güneşlikken sabah karla uyanmakta var
o yüzden havaların bir an önce soğuması lazım arı salkıma girsin.










Kovanlarda durum birçoğu böyle hemen hemen azda olsa her kovanda böyle bir iki yavrulu çıta var,inşallah kışı kayıpsız atlatırız
Son günlerde bu yörede daha kış gelmeden arı söndürenler çoğaldı nasıl beceriyorlar hala anlamış değilim.
Birkaç gün önce il tarım müdürlüğünde işim vardı gittim orada iki arıcı ile karşılaştım daha önce hiç görmediğim daha doğrusu şivelerinden anladığım kadarıyla trakyalıda değillerdi,arıları ölüyormuş oraya sebebini sormaya gelmişler, hemen aklıma Ali Türk geldi nedendir bilmem, bu arkadaşlarda hastalık araştrıyorlarmış acaba bir hastalıkmı var diye,banada sordular bendede böyle bir şey varmı diye benim böyle bir sorunum yok,sorduğumda arılarına varroa için ilaç yapmamışlar,besi hiç yapmamışlar neden yapmadıklarını sorduğumda çok kalabalık arıları varmış yetiştiremiyorlarmış.
Aslında oradada aldıkları cevap, anladığım kadarıyla belli !
Hastalık kendileri.

















KURBAN BAYRAMINIZ MUBAREK OLSUN

$
0
0
Tüm islam aleminin kurban bayramı mubarek olsun

KAR YAĞIŞI VE OKSALİK ASİT UYGULAMASI

$
0
0
Bir kaç gündür hava yağmurlu ve soğuk gidiyordu bu sabah kalktığımızda azda olsa bir kar yağışı vardı artık havalar mevsim normallerine gelmesi gerekiyor çünkü havalar bu mevsimde o kadar değişken ki bir saat önce hava sıcak arılar dışarı çıkıyor aniden hava birden soğuyor buseferde dışarıda olan arı geri gelemiyor bu şekilde bir çok Kovanda mevcut azalması oldu ama genel çok iyi.
Havanın soğumasını fırsat bilip bugün oksalik asit uygulamasınıda yaptım arılar sıkı sıkıya salkımdalardı bugün sadece köydeki arılara oksalik asit uyguladım.


Oksalik asit i Geçen yıl sadece 4 Kovanda kullandım oda denemek amacýyla çünkü araştırdığımızda ülkemizde bu tip asitlerin kullanımı pek bilinmiyor ne kadar oranda kullanılacağı ve nasıl kullanılacağı hakkında fazlaca bir bilgi yok yurt dışında ki uygulamalara bakarak bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz, oksalik asit kışın 0-5 derece arasındaki sıcaklıkta kullanılıyormuş aslında yabancı İnternet Sitelerine baktığımızda oksalik asit 3 şekilde kullanılıyor


damlatma, püskürtme ve buhar yöntemleri, püskürtme yöntemi oranları ve uygulama zorluğu açısından şimdilik bana sakıncalı geldi, buhar yöntemi kolay fakat buharlaştırmayı yapacağımız


Aparatı bulmak veya bir şekilde kendimiz imal edip kullansak oda bayağı zaman alan bir uygulama.


Ben şırıngayla damlatma şeklinde uyguladım, oranlar 35 arı için 632 gr şeker 632 ml su ve 47 gr oksalik asit.Bu oranlar bazı kaynaklara göre değişebilir ben arılı her çıta arasına 3,5 ml karışım damlattım dediğim gibi bazıyabancı kaynaklarda bu oranlar kovan başına 35-40ml veya daha farklı olabilir ama benim düşüncem ülkemiz şartlarında bu mevsimde 10 çıta arıyla kışlatan çok azdır sanırım o yüzden bu oranlar bizde biraz düşüyor bizde kovanlar 5-6-7 çıta ile kışladığı için oranları ona yapmalıyız.Ve oksalik asit kasım veya aralık ayında yalnızca bir kez yapılır.

Oksalik asit karışımını bir pet şişede ve ılık su ile hazırladım ılık bir şekilde uyguladım.
Salkımdaki arılar üzerine her arılı çıta arasına 3,5ml olacak şekilde uygulama yaptım

Asit karışımını daha küçük bir kaba döktüm ki şırıngayla alması kolay olur

EYVAH ARILAR ÖLMÜŞ !!!

$
0
0



Birkaçgün önce köydeki arılarıma oksalik asit yapmıştım ogün biraz kar yağmıştı ama hava okadar yumuşak gitti ki yağan kar hemen eridi, ama senmisin oksalik yapan hiç eleştirilere maruz kaldım aslında gelen mail leri ve yayınlamadığım yorumlarıda yayınlayacaktım ama anlayamayacağım şekilde kimseyle polemiğe girmek istemiyorum herkesin düşüncesi kendine biliyorum ki yanlış birşey Yapmadım.

Kovanlarımın Altları Çekmeceli olduğu için istenildiği zaman arıyı rahatsız etmeden kovan altı çıkarılıp temizlenebiliyor. Görüldüğü üzere kovan dip tahtasında oksalikten Ölmüş veya zarar görmüş arılar değilde ölü Varroa ve petek kırıntısı var.




Bu iki resimde oksalik uygularken zarar görmüş ve üşümüş arılar salkımdalar.

Burasıda benim Hızar atölyem marangozluğun yanında buradada Tomruk biçiyorum ve kereste işi yapıyorum şimdilerdeyse neredeyse depo vazifesi görüyor, Şimdiye kadar üç yerde arılarım her yerde ayrı bir sürü boş kovan ve Ekipman arazide duruyordu Kullanılmayan boş kovan ve malzemeyi en sonunda bir araya toplayabildik koyacak Yerimiz olmadığı içinde vardı Hepsini buraya doldurduk Her taraf Arı Kovanı ve kereste dolu bu gidişle ya arıcılığı bırakacaz yada bu işi.


2009 SON KONTROL

$
0
0
Son 15 gündür havalar okadar istikrarsızki gündüz hava normal, öğleden sonra yağmur başlıyor ardından hava bir değişiyor al sana kar sabah her taraf kar buz ardından hava birden lodosa dönüyor ne kar kalıyor nede buz bu böyle yaklaşık 15 gündür böyle son bir kaç gündür de hava kapalı ama sıcaklık 17-18 derece civarı bu nedenle arıların bir kısmını kontrol etme fırsatım oldu genelde uzun süre kontrol etmediğim başka yerde olan ve buraya sonradan getirdiğim hava şartlarından kontrol edemediğim kovanlara baktım. Okadar yoğun bir yavru uçuşu vardıki sanki oğul verecekmiş gibi bu mevsimde böyle hava şaşırtıcı ama yapacak birşey yok polen gelişini görmedim olsaydıda mutlaka görürdüm.



Şimdilik arıların durumu bana göre çok iyi çünkü kıyaslamamı genelde geçmiş yıllara göre yapıyorum bu yıl daha arı kaybı yaşamadım ana arılarım hemen hemen çoğu bu yıl kendi ürettiğim analar ve bizim yerli arımız birazada ona güveniyorum çünkü bu yöreye adepte olmuş bir ırk, zaten trakya gibi değişken hava şartlarında bu yöreye nasıl arı getirirsen getir sonunda doğa seleksiyonunu yapar,trakya bölgesinde arıcılık yapanlar bilir bundan yaklaşık 10 yıl önce devlet tarafından bu yöreye kamyonlar dolusu arı dağıtıldı o zaman arıyla ilgilenmediğim için önemsememiştim TKV strafor kovan ve arıcılık malzemesi bazı yerlerde o kovanları hala görüyorum ama içleri boş çünkü o arılar daha o kış öldüler, o zaman o prejenin başında olanlar şimdi ozaman çok büyük hata yaptık diyorlar.Bu demektirki her ırk arıyı herbölgede kullanmaya çalışırsan sonuç doğal seleksiyon olur.


Neyse bu konular bizi aşar bilim adamlarımız var bu işler onların işi artık onlarada akıl verecek değiliz ya !.
Dediğim gibi arılarım genelde 6-7-8 çıta biraz bal stokları azalmış en kısa zamanda telafi etmek lazım kapalı yavruya hiç rastlamadım ama yeni yumurta pupa azda olsa bazılarında vardı bazı petek dipleri parlatılmış herhalde yumurtaya hazırlıkvar.
















Alttaki resim bir kovanın bölme tahtasının resmi bu kovanın alt havalandırması yok bölme tahtası ve yanlardaki peteklerde küflenme vardı havalandırması olan kovanlarda bu yıl hiç küf ve nem olmadı burada kovan havalandırmasının kışın önemi çok büyük sanırım.








Körükçüm oğlum Emir bu yıl lise hazırlık okuyor tatillerde mecburende olsa yardım ediyor artık gelecek yaz yavaş yavaş körükçülükten arıcılığa doğru terfi etmesi lazım.












Bugün ana kutularına şerbet verdim sıvı beslemeyi tercih ettim önceden genelde bal koyardım bu sefer koyu şerbet verdim hala yavru ve yumurta var çok hızlı besin tüketiyor hemen hemen haftada bir pet bardakları dolduruyorum ve bitiyor,buradaki kutular 5 taneydi şimdi iki tane kaldı yakından bir arkadaşa üçünü kutusu ve arısıyla verdim yanlış anlaşılmasın parayla satmadım hediye verdim.
Aslında bu işemi girsem ne ana arı +kutusu+arısı, üff ne para kazanırım be ortalıkta bukadar sazan varken.



















YENİ YIL

$
0
0
2010 YILI TÜM DÜNYAYA BARIŞ HUZUR VE BEREKET GETİRMESİ DİLEĞİYLE

GEÇ GELEN KIŞ

$
0
0
Bu kış aslında ara ara kar yağdı ama gece yağan kar sabah eriyordu bu sefer havanın şakası yok kış çok fena bastırdı dün akşamdan beri aralıksız kar yağıyor ve hava çok aşırı soğudu geceleri hava sıcaklığı -10 a kadar düşüyor meteoroloji havanın dahada soğuyacağını söyledi yapacak bir şey yok bekleyeceğiz



Bugün öyle bir arılığa gittim bir kaç kovanın alt havalandırması açıktı hem onları kapadım hemde dıştan bir kontrol ettim bir olumsuzluk yok şimdilik, kardan önce kontrol etmiştim bazı kovanlarda azda olsa yavru vardı tek korkum onlar inşallah bir şey olmaz.


Artık kar kış, bir şey olmaz bende geçen yıl yapıpta kullanmadığım normal kovanların birkısmına polen tuzağı yapmaya başladım biraz zahmetli ama herkesin isterse yapabileceği birşey
Benim kovanlarımın hepsinin alt tablaları sökülebiliyor onlarca kovan modelim var hepsinin alt tablaları sökülebilir yaparım şimdiye kadar çok faydasını gördüm.Aslında hiçte zor bir şey değil niye kovan imalatçıları da böyle yapmıyorlarki.


Önce kovan tablasına polen plakası monte edilebilecek şekilde dekupaj testereyle açılır,bu işlem yeni yapılırken daha basittir ama ben sonradan yapınca bu işlemleri uyguladım.














Sonra el frezesiyle polen plakasının kalınlığı kadar alttan ve üstten kanal açtım








Alttan polen ızgarasını tablaya zımbaladım







Bana daha kolay geldiği için uçuş tahtasını da yerine monteledim ve polen plakasınıda zımbaladım































Ve kasayı yerine sabitledim










































Polen tuzaklı kovanlarda kovan musluklarını bir çok kişi farklı yapar kimi menteşe koyar kimi daha farklı şeyler kullanır ben bunları bu sefer çıtalı yaptım polen toplanacağı zaman çıtayı çevirip kovan üst girişini kapatıyorsun normal zamandada çevirip düz olarak kullanıyorsun.
Aslında polen plakasının sabit olmasının bana göre bazı sakıncaları var plakayla ızgara arası zamanla pislik toplar ve temizlemeside zor ben bunları sonradan ilave ettğim için sabit yapmak
zorunda kaldım,aslında polen plakasını çıkarıp o boşluk ebadında seyyar bir takoz koyarak istendiği zaman farklı amaçlar içinde kullanılabilir.
















































Polen çekmecesinide yerine monte ettikten sonra işlem bitiyor,artık bunlarda bitince bir on kovanda varroa tuzaklı altlık yapacağım.





































ARI BESLEME

POLEN VE VARROA TUZAKLI KOVAN

$
0
0
Bir süredir bloglarda forumda altı açık kovanlar konuşulup tartışılıyor faydası varmı yokmu, yurt dışından örnekler veriliyor orada böyle yok şu ülkede böyle diye, evet doğru zamanda doğru şekilde kullanılırsa faydası bence tartışılamaz bile.Bundan 4 yıl önce ormandaki arılarımın bir kısmının alt tablalarını 15 cm çapta delmiştim sonbahar bakımlarını yapıp alttaki havalandırma deliklerini kapatmayı unutmuştum ,mart ayında arılara gittiğimde ilk kontrollerde deliklerin açık olduğunu ve hiçbir olumsuz durumun olmadığını gördüm,hatta altı açık olmayanlarda olan küf ve nem açık olanlarda yoktu ve ondan sonra tüm kovanlarıma havalandırma açtım ve faydasını fazlasıyla görenlerdenim.Hatta son zamanlarda yaşanan -20 derecedeki soğuklarda dahi hiçbir olumsuzluk görmedim.
Bu kovanın benzerini zaten bir süredir kullanıyorum buna birde polen tuzağı eklemek istedim,bu tip kovanları balkan ülkelerinde çok fazla kullanıyorlar,en büyük sıkıntısı gezginci arıcılığa uygun olmaması çünkü biraz ağır ve teferruatlı benim gibi sabit arıcılık yapanlar için bence çok ideal.




















Polen toplanacağı zaman polen tablası takılır ,bütün aparatlar kasa içinde kanal vasıtasıyla çalışıyor istenildiği zaman çıkarılıp takılabiliyor.
































































Alttaki kovan benim şimdi kullandığım kovan modeli çok basit bir şekilde yapıldı altta hiçbir yükseklik olmadan ve kovanı bozmadan da yapılacak bir uygulama,gezginci arıcılar içinde çok uygun bence.
































Kovan yapılırken ayakların ikisinede kanal açılıp o kanalda konacak kontraplak veya saç levha çalışacak şekilde yapılır.




































































GEÇTE OLSA SEZONU AÇTIK

$
0
0
Çok uzun ve sert geçen bir kışın ardından güneş yüzünü biraz olsun göstermeye başladı ,gerçi üstteki resimde görüldüğü üzere dağlarda hala kar var gece sıcaklığı hala sıfır düzeyinde gidiyor,
dediğim gibi bu kış çok sert bir kış oldu hava sıcaklığı -20 derecelere kadar düştüğü oldu böyle olunca arılarla ilgili bir şeyler yapma şansımız hiç olmadı sadece dıştan kontrol etme şansımız vardı,bugün biraz olsun hava sıcaktı bizde buradaki arıların ilk konrol ve bakım işlerini yaptık,ormandaki arılara ulaşım sebebiyle şimdilik gitme şansımız yok ve daha bir sürede gidemeyeceğiz gibi çünkü yollar kapalı yürüyerekte gitmek çok zor ve uzak, en son kasım ayı sonunda oksalik yapmak için gittik birdaha da gidemedik kışa çok güçlü ve bal stokları iyi bir şekilde girdiler inşallah bir olumsuzluk olmazdır.
Buradaki arılarımda on gün öncesine kadar bir kaybım vardı birde ana kaybı vardı anasız olanı hallettik, ama geçtiğimiz hafta içinde yaşadığımız karyağışı ve fırtınada üç kovanımın kapağı üzerlerinde taş olduğu halde uçmuş ve açılmış içleri kar dolmuş tabiki arılarda ölmüş ,bu kayıplarla toplam dört kaybımız oldu neyse sağlık olsun kayıplar telafi edilir zamanla.
İlk varroa mücadelesini bugün perizin le yaptık hava müsait olursa bir hafta sonra birdaha uygulayacağım ondan sonra ilerleyen zamanda başka mücadele yöntemlerinle devam ederiz ,bence arıcılıkta varroayla çok ciddi şekilde mücadele etmek gerekiyor etrafımızdan gördüğümüz kadarıyla kayıpların çoğunluğu varroa nedenli çünkü soruyoruz varroa için ne yaptın hiç ,yada kolay diye duman yaptım diyor çok iyi biliyorum ki onuda bir kez bile doğru dürüst yapmadı ,biz geçtiğimiz yıl son baharda formik jel ardından varostop şerit uyguladık ardında farklı sıcaklıklarda oksalik uyguladık tabi sonuçlarda farklı oldu bunlarıda notlarımıza ekledik ileriki zamanlarda tecrübe olması amacıyla.

Neyse arılarımın durumu gayet güzel ilk yavruları çıkarmışlar yeni yumurta atanlar var bal kemerleri çok azalmış mevcutları gayet iyi çokta güzel polen gelişi var nereden bulurlarsa daha çoğu yerde kar var.
Bu kış bize bir çok tecrübe kazandırdı yerli arıyla çalışmanın nekadar avantajlı olduğunu bir kez daha kanıtlamış olduk, çünki trakya gibi çok değişken hava şartlarına sahip bir yerde hedefler tutmaz ,bir bakarsınız her yer güllük güneşlik sonradan yağmur yağar, fırtına olur ,çamur olur ee ne olur, hedef tutmaz başka bahara
Dediğim gibi -20 leri gördük ve çok sert ve uzun bir kış yaşadık ve yaşıyoruz böyle bir ortamda başka bir ırkla çalışmak gerçekten bir aptallık.












Besi için üstten beslemeyi kullanıyorum,kışa girerken besi kaplarını toplamıştım ve üst örtü için naylon ve strafor kullanıyordum onları topladım besi kaplarını ve örtü tahtalarını koydum artık besi yapmaya başlamalıyız.Hatta ilk besiyide 100 er gr koyu şerbet olarak yaptık,ilerleyen günlerde kışa girerken ayırdığımız 100 ün üzerinde ballı çıtalarıda takviye olarak zamanla kullanacağız.

















Geçen yıl ürettiğim analardan biri










BİZEDE ARTIK BAHAR GELDİ

$
0
0
Genelde adettir herkes hafta sonu arılığına gider gerekenleri yapar, ama ne yapalım bir haftalık bir rahatsızlıktan sonra bu sabah sadece arılığa öylesine bir uğrayalım dedik bütün günümüz orada geçti, bugün için başka planlarımız vardı arılığa bir uğrayıp sonra giderim diye plan yapmıştım ama olmadı, yaktık körüğü birine derken tüm kovanları elden geçirdik ,çok güzel polen gelişi vardı bazı kovanlar almış başını gitmiş neredeyse bir haftaya kat atılması gerekir, bazıları daha 5-6-7 çıta bizde çok ileri gidenlere biraz dur dedik ve kovanları eşitlemeye başladık ,bu sistemi bir kaç yıldır uyguluyorum ve çok iyi sonuçlarını gördüm tabi bu bazılarına saçma gelebilir ama ben bunu yapıyorum çünkü birkaç düzenlemeden sonra arıların gücü hemen hemen eşit oluyor zamanı geldimi hepsine aynı anda kat atıyorum genelde hepsine aynı zamanı harcıyorum.
Geçen sonbaharda katları alırken bazı katlarda az ballı çıtalar vardı bunlar benim tahminim 100 ün üzerinde idi ama kışın arıyı sıkıştırırken aldığımız fazla ballı daha bir çok çıtalarımızda boş kovanlarımızda duruyormuş onları iyice unutmuşuz kovanları temizlemek için çıkardığımızda bulduk ,neyse bunları petek ihtiyacı olan kovanlara dağıtmaya başladık.





Üstteki resim bugün değiştirdiğim alttan havalanması olmayan kovanlardan biri içerisine sanki su dökmüşçesine ıslaktı ve kenar petekler bile küflenmişti, alttaki resim ise üç yıldır bazı kovanlarımda kullandığım havalandırma şekli artık bunuda bu yıl terkediyoruz , geçen yıldan beri bazı kovanlarda denediğim komple elek telli altlıklara dönüyorum.













Ben sabit arıcılık yaptığım için kovanlarım ayaklı bana bir zararı yok faydasıda çok , bu kış kendime ayaksız altı elek telli yeni kovanlar yaptımıştım ama onları sattım bende şimdi kullandıklarımın altlarını kesip tel koyuyorum çok basit şekilde altlarını değiştirdim tel masrafından başka bir masrafta olmuyor ayrıca kovana ek bir aparat takmaya ve kovanı yükseltmeyede gerek olmuyor .
Şimdilik altlarını değiştirdiğim kovanlara arıları aktarıyorum ve bir kaç ay böyle idare edeceğiz çünkü yeni yapacağımız kovanlar herkesin kullandığı standart kovanlar ölçüsünde ama hem varroa tuzaklı hemde polen tuzaklı olacak ,hiç bir yükseltide olmayacak.






Bu tip altlıklarda kullanılan tel aslında çok önemli biz bir yıldır dört çeşit tel deniyoruz, adı üstünde varroa tuzağı, varroa nın düşerken canlı olduğunu varsayarsak ve düşerkende bir yere tutunup yukarıda kalmaması için teli ona uygun kullanmak gerekir bizler denemelerimizde hem teli hemde tel ile çıta arasındaki mesafe konusunda kesin kararımızı verdik yeni yapılacak kovanlarımızı bunları göz önüne alarak yapacağız.
















Şimdi kullandığımız kovanların çekmecesi bize aslında kovan içindeki durum ile ilgili bilgileri aslında veriyor.








Viewing all 27 articles
Browse latest View live